Постійно відчуваєш занепад сил після їжі? Можливо, річ у тому, що ти переїдаєш і надто навантажуєш організм. А може, у твоєму раціоні багато продуктів, які провокують втому та денну сонливість.

У Telegram- каналі ROXY ділиться інформацією про відносини, красу, здоров'я та новини про життя зірок.

Приєднуйтесь!

 

Випічка

Булочки, бублики, круасани та інші продукти на основі білого борошна мають високий глікемічний індекс та провокують стрибки рівня цукру в крові. Чим частіше ти їси такі продукти, тим більший стрес піддається організму, і в результаті з'являється хронічна втома.

Вибирай випічку з цільнозернового або житнього борошна, щоб не нашкодити собі. Врахуй, що будь-який хліб, навіть із корисного борошна, шкідливо їсти у великих кількостях.

 

Сухі сніданки

Пластівці, мюслі та інші сухі сніданки містять багато цукру, рафіновані вуглеводи та різні сиропи. Усі ці компоненти можуть спровокувати хронічну втому. Якщо починатимеш щоранку з сухих сніданків, можеш набрати зайву вагу, яка також заважає залишатися активною.

Правильний сніданок складається з білка: індички, риби, яєць, йогурту; повільних вуглеводів: вівсянка, гречка, кіноа, цільнозерновий хліб; та жирів: оливкова олія, авокадо, горіхи. 

 

Банани

У них багато калію та магнію, який розслаблює м'язи та нервову систему. Тому банани рекомендується їсти після тренування, щоб відновити м'язи і перед сном. А ось на сніданок їх не варто вживати.

До того ж, на голодний шлунок банан засвоюється дуже швидко. Через це підвищується навантаження на серцево-судинну систему та порушується калієво-магнієвий баланс в організмі.

Найкориснішими для сніданку експерти вважають яблука, ківі, грейпфрут та апельсин. Але їх краще їсти разом із іншими продуктами.

 

Кавові напої

Більшість із них містять багато цукру, сиропи та ароматизатори, які провокують стрибки цукру. Вони можуть підбадьорити на годину-півтори, але після відчуття втоми тільки посилюється.

Щоб розщепити кофеїн, печінка активізує свої сили та виробляє більше білка, а в головному мозку збільшується кількість аденозинових рецепторів. В результаті залежність від кави призводить до появи постійної втоми протягом дня та проблем зі сном.

Спробуй замінити каву зеленим чаєм, трав'яними напоями, цикорієм чи звичайною водою. Матча – молодий зелений порошковий чай – теж принесе організму користь.

 

 

Апельсиновий сік

Пакетовані соки містять багато цукру та фруктози, штучні ароматизатори та барвники, тому не варто розраховувати, що вони принесуть організму користь. Швидше навпаки, якщо пити сік щодня, можна зашкодити собі. У тому числі спровокувати появу хронічної втоми.

Якщо любиш аромат і смак цитрусових, додай у воду часточки свіжих апельсинів або купи соковитискач, щоб готувати корисні напої самостійно.

 

Копчені продукти

Хоча вони й мають яскравий смак, такі продукти можуть негативно позначитися на самопочутті. Організму доведеться витратити багато енергії, щоби переварити копченості. До того ж сосиски та інші перероблені м'ясні продукти багаті на вуглеводи, які можуть спровокувати денну сонливість і погіршити сон.

Необов'язково назавжди відмовлятися від копчених продуктів, але є їх краще у вихідні та в невеликій кількості.

 

Мигдаль

Цей горіх дуже поживний, містить багато вітамінів та макроелементів. Мигдаль багатий і на корисні жири, у тому числі омега-3, які допомагають підтримувати функції шлунково-кишкового тракту. Але зловживати продуктом не варто.

Мигдаль, як і банани, містить багато магнію, який розслаблює м'язи та організм загалом. Тому продовжити фізичну активність після жмені горіхів буде складніше.

 

Чіпси

Чіпси містять рафіновані вуглеводи, жири та багато солі. Організм, який змушений все це переробляти, зазнає сильного навантаження. В результаті з'являються втома та денна сонливість.

Як снеків вибирай сушені фрукти або спробуй приготувати натуральні чіпси з моркви, буряків або яблук.

 

 

Енергетики

Ці напої призначені для того, щоб на короткий час покращити когнітивну та фізичну діяльність. Але пити їх дуже часто точно не варто, інакше можна завдати шкоди організму, зокрема ментальному здоров'ю.

У банку енергетика від 70 до 240 мг кофеїну та багато танінів – речовин, які мають сечогінний ефект. Тому, якщо налягати на енергетичні напої, можна погіршити здоров'я нирок. До того ж після різкого, хоч і недовгого збудження, відбудеться спад активності, і функції мозку загальмуються. Коли організм звикне до енергетики, він більше не зможе нормально функціонувати без них. 

 

Фастфуд

Бургери, нагетси та подібні продукти містять багато олії та трансжирів. На відміну від корисних жирів, вони не додають енергію, а віднімають її. Організм витрачає всі сили на те, що переробити фастфуд і не може нормально функціонувати. Якщо їсти нездорову їжу постійно, з'являться проблеми з вагою, погіршиться здоров'я серця та інших внутрішніх органів.

Заміни бургер кориснішим клаб-сендвічем. Використовуй цільнозерновий хліб, нежирну курку, листя салату, часточки помідорів, огірки та йогурт замість майонезу.

 

Алкоголь

У алкоголі мало користі. Навіть після келиха пива організму доводиться працювати особливо активно, щоб метаболізувати "градуси". Через це з'являються млявість та втома, проблеми зі сном та вагою.