Після розставання контакти з колишнім партнером або зовсім перериваються, або будуються зовсім за іншими принципами. Часом вони можуть бути приятельськими, навіть дружніми. А іноді – напруженими, сповненими негативу.

У Telegram- каналі ROXY ділиться інформацією про відносини, красу, здоров'я та новини про життя зірок.

Приєднуйтесь!

Ось кілька ознак, які допоможуть визначити, що ваші стосунки з колишнім стають токсичними.

 

Вас хвилює негативна реакція колишнього партнера на будь-які ваші дії

Деколи люди, які нещодавно розлучилися, продовжують спілкуватися. У них можуть бути спільні знайомі та друзі, схожі інтереси та хобі. Іноді вони працюють разом, в одній компанії. У таких ситуаціях увага до почуттів іншого, турбота про нього — чудова якість, гідна поваги.

Це нормально, якщо ви намагаєтеся не обговорювати при колишньому ваші нові захоплення і партнер робить так само. Здорово, якщо жоден з вас не розповідає про відносини, що закінчилися. І тим більше не згадує про ваші конфлікти.

Але буває, що один починає будь-яку свою дію оцінювати за принципом «а що подумає колишній партнер». І не викладає у соцмережі фотографії з відпустки — адже другий цього року не відпочивав, він може засмутитися. Не розповідає у спільній компанії про курси, які пройшов, чи про нове хобі. Адже в колишнього партнера жодних хороших змін.

Якщо це про вас, то настав час насторожитися. Адже така поведінка може говорити, що навіть після розставання ви ставите на перше місце не свої інтереси, а реакцію на ваші дії колишнього партнера. Це ознака токсичності взаємин.

 

Ви постійно прагнете справити враження на колишнього партнера

Цей пункт – зворотний бік попереднього. Буває, що після розставання хтось із пари (а то й обидва) живе наче на сцені. А головний глядач – колишній партнер. Один прагне привернути увагу іншого до будь-якого свого досягнення та життєвого повороту.

Людина розміщує фотографії з подорожі для всіх. Але хоче, щоб насамперед його побачив колишній партнер. Якщо той ще й лайк поставив, то взагалі чудово. Дивиться людина на серце під постом і думає: "Ага, може, шкодує зараз, що не зі мною!" А якщо ніякої реакції немає, з'являються тривожні думки: «Він не побачив посту? Або, жах, йому все одно, чим я живу?»

Це нормально ділитися з іншими тим, що вважаєте важливим. Але якщо ви ловите себе на тому, що весь час перевіряєте, чи бачить вас колишній партнер, якщо ви неодмінно хочете отримати його схвалення, настав час задуматися, чому так відбувається.

Можливо, подумки ви ще не поставили крапку у вашій спільній історії. І нинішні стосунки із цією людиною стають токсичними.

 

Ви чи колишній партнер не дотримуєтеся кордонів один одного

Іноді люди після розлучення продовжують поводитися так, ніби між ними немає жодних меж. І дозволяють собі прилюдно робити один одному зауваження, наприклад, про стиль одягу.

Висловлюються про свіжу зачіску, колір волосся або навіть про нового партнера колишнього. Можуть публічно дати пораду зайнятися спортом або сходити до дієтолога, щоб привести себе у форму.

При цьому той, хто дозволяє собі нетактовність, чудово знає, що сильно зачіпає іншого або навіть робить йому боляче. Але вважає, що статус колишнього партнера дає право бути безцеремонним.

Це — тривожний знак. Постарайтеся самі не переходити межу і завжди прагнете поставити на місце того, хто вирішить зламати ваші кордони.

 

Ви відчуваєте негативні емоції, навіть думаючи про колишнє

Буває, що пара розпалася, але у взаєминах продовжується нескінченна драма. Кожна зустріч, навіть випадкова, перетворюється на взаємне звинувачення з докорами чи шпильками.

Потім або в одного або в обох настрій псується. А будь-який спогад про минуле викликає потік негативних емоцій і навіть сліз. У результаті один або обидва відчувають стрес, який відступає, то повертається знову.

Вам може здатися, що в думках ви постійно продовжуєте нескінченну суперечку з колишнім партнером. Намагаєтеся йому щось довести, пояснити, викликати певну реакцію, яка б вас влаштувала.

Але оскільки співрозмовника немає, те й реагувати, як вам хотілося б, не може. І уявна розмова, вщухаючи на якийсь час, потім відновлюється. Але знову не приносить полегшення.

Це нормально, якщо навіть думки про колишнього партнера відразу після розлучення викликають у вас злість, гнів, розчарування, тугу. Але якщо минуло вже достатньо часу, а розпал пристрастей не йде на спад, це може бути ознакою токсичності ваших нинішніх відносин. Особливо якщо кожен такий епізод призводить до пригніченого настрою, апатії чи навіть фізичного нездужання.

Не варто придушувати свої емоції чи переконувати себе у тому, що нічого особливого ви не відчуваєте. Постарайтеся поставитися до себе дбайливо, дати місце та час своїм переживанням. Можна звернутися за підтримкою до друзів або близьких, розмовляти з ними, ділитися тим, що відбувається.

Допомагає щоденник чи практики вільного листа, коли ви просто фіксуєте на папері все, що турбує і не дає заспокоїтися. Розповідаючи свою історію, ви неодмінно дістанетеся до її завершення.

 

Ви відчуваєте провину за спроби розпочати нові стосунки

Можливо, колишній етап був затьмарений ревнощами і вам доводилося доводити, що для неї немає підстав. І тепер ви звично відкидаєте спроби зблизитися з вами, тому що внутрішня заборона ще не знята.

Не виключено, що почуття до колишнього партнера все ще живі. Тому нові знайомства ви сприймаєте як зраду. Причому вам може здаватися, що зраджує ви не іншого, а себе — власні почуття, прагнення та мрії. І миготить думка: а раптом станеться диво і минуле повернеться? У цьому випадку спроба вступити в нові романтичні відносини для вас остаточний удар по колишнім. Крах мрії, яке ви робите своїми руками.

Так буває. І чим ближче були колишні відносини, чим більше часу люди проводили разом, чим сильнішою була прихильність, тим болючішим може бути відчуття провини.

Якщо вам знайомі всі ці почуття, мабуть, ви готові визнати, що розставання було остаточним. Можливо, колишній партнер уже закінчив ці стосунки, а ви ще ні. У такому разі варто спробувати поглянути на ситуацію об'єктивно та оцінити перспективи, спираючись лише на факти. А потім вирішити, чи збираєтеся ви зробити все, щоб відновити втрачений зв'язок. Або готові вважати цей етап закінченим та рухатися далі.

Вирішувати вам. Але якщо ви вибрали перший варіант, постарайтеся визначити собі критерії, які стануть чітким сигналом: все, роман закінчено.